Vitrifikation af befrugtede æg

Hvis der under IVF eller ICSI behandlingen viser sig at være flere befrugtede æg end der skal lægges tilbage i livmoderen, kan disse æg, hvis kvaliteten er god, nedfryses.

Disse nedfrosne æg tilhører parret eller den enlige kvinde og kan benyttes i det næste forsøg eller ved næste graviditet. De kan være nødvendige hvis du ikke bliver gravid i den friske behandling eller hvis du bliver gravid og ønsker en bror eller en søster til dit barn flere år senere. Fordelen ved at få nedfrosset æg er, at så har kvinden en ekstra chance for at blive gravid uden at skulle i hormonbehandling og have taget æg ud.Det er heller ikke nødvendigt med en ny sædprøve. Dermed er oplægning af optøede æg meget mindre tidskrævende og omkostningseffektiv. Kvinden kan nøjes med et endagsbesøg og manden behøver ikke at være med. Forberedelserne (mht. livmoderen) til oplægning af de optøede befrugtede æg er ikke meget anderledes end forberedelserne i den friske cyklus.

Nedfrysning af befrugtede er en proces, hvor man nedfryser ved minusgrader, generelt i delingsfasen svarende til præimplantation.
Den første fødsel i verden efter oplægning af optøede æg var tilbage i 1984. Siden da og frem til 2008 er det beregnet, at mellem 350.000 og 500.000 babyer er kommet til verden efter oplægning af optøede æg. Der er rapporteret graviditeter fra selv befrugtede æg, der været nedfrosset i 16 år. Flere studier  lavet med henblik på mulig øgning af fødselsabnormaliteter hos børn født efter oplægning af optøede æg. Varigheden af opbevaringstiden viser sig ikke at have nogen effekt på kliniske graviditeter, aborter, befrugtning eller fødselsraten, hvad enten det drejer sig om IVF- eller ægdonationscykli.

Vitrifikation er nu opfattet som den mest effektive metode til nedfrysning af befrugtede æg og bliver udført på næsten alle IVF klinikker i verden. Men forskningen fortsætter på dette område og protokoller for nedfrysning og optøning af menneskeæg er blevet væsentlig bedre igennem de sidste 25 år.

AVA- Peter klinikken ejer en af de største banker i verden med nedfrosne, befrugtede æg, som vi bruger til at opbevare donoræg og vores patienters æg. Vi har brugt vitrifikation til nedfrysning af befrugtede æg siden 2009 med hjælp af Kuwayama metoden og Cryotop systemer. Nedfrysningen foretages på dag 5 eller 6 i delingsfasen.

I perioden 2009 til 2012 blev der nedfrosset mere end 8740 befrugtede æg på AVA-Peter klinikken, omkring 1800 af dem er allerede optøet.
AVA-Peter sammenlignlige resultater efter vitrifikation og Slow Freezing (traditionel langsom nedfrysning) på dag 5:

Gennemsnitlig overlevelses- rate på befrugtede æg

Vitrifikation Dag 5

Vitrifikation Dag 6

Slow freezing

77%

78,5%

62%

Implantationsrate

30%

-

-

Klinisk graviditetsrate

43%

47%

26%

Abortrate

21%

13%

26%

Resultaterne af arbejdet på AVA-Peter er det enslydende med resultaterne af flere europæiske undersøgelser, der viser at der fremkommer en højere graviditetsrate ved brug af vitrifikation.

Nedfrysning af befrugtede æg øger parrets chance for at blive forældre. Nedfrysning af befrugtede æg er en økonomisk fordel, idet udgifterne til nedfrysning, optøning og ægoplægning er meget lavere sammenlignet med udgifterne til et nyt IVF forsøg.

Nedfrysning af overskydende befrugtede æg er en biologisk "støtte" til parret, idet det ikke altid er sikkert om den næste mulige befrugtningsforsøg vil blive succesfuld eller om den samme donor vil være tilgængelig. I de tilfælde, hvor et par planlægger at få mere end et barn, giver nedfrysning af befrugtede æg en realistisk mulighed for at få et søskende med den samme genetiske baggrund.

Nedfrysningen er en sikker og betroet proces. Den har ingen negativ effekt på fosteret og graviditeten. Nedfrysning af befrugtede æg gør behandlingen mildere og mere økonomisk.

References:

1.  Planer NEWS and Press Releases 'Twins' born 16 years apart. 01/06/2006
2.  "Genetics & IVF Institute". Givf.com. Archived from the original on 2009-07-27. Retrieved  2009-07-27.
3. Riggs R, Mayer J, Dowling-Lacey D, Chi TF, Jones E, Oehninger S (November 2008). "Does storage time influence postthaw survival and pregnancy outcome? An analysis of 11,768 cryopreserved human embryos". Fertil. Steril. 93 (1): 109–15.

Different life stories, but the same dreams for a baby bring Ulrika from Norway and Willeke from Netherlands to St. Petersburg...

“Three times I went to Russia to pick up some eggs. Six embryos tested by PGS and one was good ))) This little embryo was born when I was 44 and the egg they used was from me when I was 43…”

Susanne

“…When I left the clinic and walked down the Nevsky Prospect I knew I was pregnant — and the feeling was right! 9 month after her visit at the AVA Clinic Alexander was born!”

Ewa and Sten


Having questions? Ask our doctors now!

Our patients tell their stories  • Willeke and Mario from Netherlands come to AVA-Peter for egg donation treatment… Enjoy this touching and sincere documentary by Jorien van Nes