En moders brev til sin donoræg-baby i sin mave

En kvindes brev til sin donoræg-baby i sin mave efter ægdonation Jeg mødte for nylig en ekstremt glad kvinde. Hun fortalte mig, at hun var i ottende måned af sin graviditet efter behandling med ægdonation. Hendes baby var en lille pige og ville blive en søster til hendes treårige lille dreng.

Jeg havde haft kontakt med denne kvinde tidligere – før hun blev gravid gennem ægdonation. Dengang havde hun ønsket at tale om sine etiske bekymringer, når det kom til ægdonation. Hun var bekymret for, om hun ville have svært ved at knytte sig til et barn, der ikke var genetisk hendes.

Jeg støder jævnligt på denne problemstilling med patienter, der forbereder sig på eller netop har gennemgået deres behandling med ægdonation. Patienterne tilpasser sig til deres nye situation – at blive gravid efter behandling med donoræg. Det tager tid at etablere og acceptere deres graviditet med donoræg og til at samle deres tanker og følelser i forbindelse med de etiske bekymringer omkring en graviditet med ægdonation. De kan behøve tid og støtte til at få troen på, at de virkelig vil være i stand til at bære deres barn til termin.

Hvor lang tid tager det normalt, før hun kan føle sig afslappet, optimistisk og overbevist om, at hun virkelig er gravid og for hende at tillade sig selv at knytte sig til babyen, der vokser inden i hende? 

Jeg observerer ofte denne mirakuløse og emotionelle overgang ske, når hun ser sin krop begynde at ændre form og føle babyens tilstedeværelse inde i sin mave. Dette har en beroligende indflydelse, der tillader hende at tro på sin graviditet, og som giver hende sikkerhed og frihed til følelsesmæssigt at knytte sig til sin baby, som hun nærer.

Kvinden, jeg for nylig talte med, var i hvert fald ikke længere frygtsom, hun var glad og åben omkring sine kærlige følelser til sin donoræg-baby, der udvikledes og trivedes inde i hende; dette var hendes baby og hendes alene!

Jeg spurgte hende, om hun skriftligt ville beskrive sin erfaring igennem hele sin graviditet. Hun var mere end glad for at kunne hjælpe med at berolige andre, som var bange omkring en graviditet efter ægdonation. Da hun var i gang med at skrive breve til babyen i sin livmoder, foreslog hun, at hun kunne skrive sine tanker ned i samme stil som i et af disse breve.

Dette er ordene, hun skrev ned:

Min kæreste datter,

Du er meget speciel og virkelig meget ønsket.

Vi rejste til St. Petersborg, hvor vi fik et magisk æg.

Rejsen til St. Petersborg var i sig selv en vidunderlig oplevelse, vi nød en særlig ferie, og vi skabte dig ud af det magiske æg og sæden fra din far. Du blev placeret i min mave, så jeg kunne beskytte og nære dig med min kærlighed.

Jeg havde ofte spekuleret på, om jeg var i stand til at give dig den samme mængde af kærlighed som til din bror. Min kærlighed til ham er stor; i hvert fald hele vejen til månen og tilbage igen! Men min kærlighed til dig er vokset for hver eneste dag, og jeg kan sige, at jeg med lethed elsker dig lige så meget som ham.

Under de første få måneder af min graviditet med dig, var jeg bekymret for, at jeg måske ville miste sig, og jeg ledte efter tegn hver eneste dag, der beviste, at jeg virkelig var gravid. Der var kun nogle få personer inklusiv din far, der vidste, hvordan du blev skabt og placeret i min livmoder. Jeg var ved at sprænges for at fortælle alle, at jeg var gravid med dig, men jeg ville være sikker på, at du klarede dig igennem de første afgørende måneder først.

Da tiden kom, var det en vidunderlig lettelse endelig at kunne fortælle din bror om dig. Han var glad for at høre, at han har en lillesøster, der vokser inden i mig, og han kan ikke vente med at møde dig, til når du ankommer! Alle vores venner og familie blev også glade for at vide, at jeg var gravid med dig.

Jeg har elsket min graviditet, men før jeg blev gravid og før tiden, hvor jeg kunne mærke dig bevæge dig i min mave, var jeg bange for, at jeg ville have problemer med at knytte mig til dig. Heldigvis kom tilknytningen til dig let og helt naturligt – det var det øjeblik, hvor jeg første gang mærkede dig inden i mig. De føltes som en lille boblende fornemmelse, der skabte bobler af lykke i mig. Kort tid efter kunne jeg mærke dine bevægelser, hikke og små spark! Min kærlighed til dig er vokset og vokset, jo mere jeg er blevet klar over, at du vokser inden i mig – du er virkelig en del af mig!

Jeg er på vej for at svømme, du bevæger dig med mig, som om du øver sig på rygcrawl!

Hvis jeg græder, hopper du for at opmuntre mig!

Når jeg sætter fødderne op et øjeblik for at hvile mig, så hopper du omkring for at minde mig om, at du er der!

Min kærlighed for dig vokser stadig.

Der er nu kun to måneder til at du kommer og bliver en del af vores familie, og vi kan ikke vente med at møde dig!

Fra din mor, som elsker dig med hele sit hjerte!

Dansk kvinde 44 år.

Mit ønske er, at dette brev vil berolige patienter og hjælpe dem til at overkomme nogle af deres følelsesmæssige og etiske dilemmaer og bekymringer omkring at være gravide efter ægdonation. Jeg håber også, at dette vil opmuntre og berolige patienter, at de kan relatere til disse følelser i den tidlige periode af deres graviditet.

Tro på dit moderlige instinkt og have tillid til, at dine følelser for dit barn vil dukke frem og blomstre – også selv om du har haft brug for lidt assistance fra et lille magisk æg :-)

Tone

Ville du have gavn af en samtale med andre mødre, der har fået ægdonation og som havde lignende bekymringer, så du kan spørge dem om deres følelser nu, hvor de selv har opnået moderskab gennem ægdonation?

Bare brug et par minutter på at udfylde denne formular, og vi vil vende tilbage til dig med kontaktinformationerne på de ægdonationsmødre, som gerne vil tale mig dig

For at komme i kontakt med mødre, der har fået ægdonation

 

En bog om Lily fra den anden side af regnbuen vil hjælpe dig til at fortælle dit barn om hendes/hans undfangelse gennem ægdonation

Femårige Lily kom fra Eventyrland på den anden side af regnbuen. Et land hvor alt ting er magisk og skinnende, og hvor mirakler kan ske. Lily er selv et mirakel – og det er her, hun blev til. Dette er historien om, hvordan Lilys mor og far rejste langt langt væk til det specielle land for at finde det magiske æg, der ville give dem den baby, de ønskede sig mere end noget andet i hele verden.

Kunne du tænke dig at høre historien?

“…I am a single woman and when one is lonely, one is very sensitive…You saw me as a person and I felt that you can help me…”

Birgita

 

“…Well the Millennium shift came, the year 2000, we all remember what we did then, right? I got cancer, Hodgkin's lymphoma... And when I stand here now 17 years later, you understand that it went well! Except for one important thing…"

Hillevi

Different life stories, but the same dreams for a baby bring Ulrika from Norway and Willeke from Netherlands to St. Petersburg...


Having questions? Ask our doctors now!

A blog by Tone Bråten

A blog — to help you on your journey to become parents!

Our patients tell their stories  • Willeke and Mario from Netherlands come to AVA-Peter for egg donation treatment… Enjoy this touching and sincere documentary by Jorien van Nes